Кіпр: острів, якого не бачать пляжники

Для більшості Кіпр - це пляжний сезон з весни до осені. У жовтні все закривається та завмирає. Навіть великі готелі на пляжах не працюють.

Ми свідомо поїхали на Кіпр взимку - і не пошкодували. Ми побачили острів, яким його точно не знає той, хто обрав пляжний сезон.

По-перше, погода сприяє прогулянкам. Часом дощить та вітрить, але це лише додає острову справжності.


По-друге, ціни значно дешевші. розкішні вілли та авто удвічі дешевші сезону.

По-третє найпопулярніші туристичні місця пусті. Острів залишають туристи, залишаються місцеві жителі.  Усе набуває особливих кольорів та атмосфери. А отже. саме час радити, які місця потрібно відвідати на Кіпрі (на турецьку частину ми не їхали).

1. Протарас, пляж Фігового дерева - влітку цей пляж взагалі радять обходити, бо припаркувати тут авто чи себе ну майже неможливо. І справді - він маленький, вузенький, але дуже атмосферний. З нього ми почали мандрівку і він запав нам глибоко у серденько. Особливо взимку, бо він що? Пустий!

2. Ая Напа, пляж Ніссі та Міст Любові. Останнє, звісно, вразило більше. Це така собі скала з найкрасивішим заходом, що нам вдалось впіймати. А от пляж Ніссі... навіть взимку тут були люди! 1 січня ми купались, а найбільшою "фішкою" тут можна назвати невеликий острів поруч з пляжем, до якого можна легко дійти по воді. Але загалом чомусь цей пляж не особливо запав у душу.

 

3. Мис Греко. Топ! Мій особистий топ. Ми вертались на нього тричі! Заїжджали з різних сторін до різних скал. І кожного разу - ефект вау! Неодмінно заїдьте на захід або схід сонця.

 

4. Лімассол, набережна. Найпопулярніше туристичне пляжне місто з неймовірною набережною! Вона повністю дерев'яна, а просто нею тягнуться різноманітні скульптури. Ми попали сюди у легкий шторм - море було надзвичайно бурхливе, що лише додавало цьому місцю атмосферності.

5. Лефкара, гірське містечко. Звичайно, красиве типічне кіпрське містечко, що показало колорит, Санта Клауса (!), покинуті будівлі та апельсинові дерева. А ще поруч ми заїхали на оливкову ферму, де нас вразила гостинність власниці та оливкові джеми :)

 

6. Пафос, маяк та Археологічний парк. Просто маст сі місто на Кіпрі. Тут збереглись найстаріші мозаїки, найкрасивіший маяк та найсмачніша кава!

 

7. Петра-ту-Роміу, або Скеля Афродіти. Ну так собі. Очікували багато, мабуть, а насправді така собі скала. Скала як скала. Афродіта могла обрати і красивіший пляж на Кіпрі для своєї грандіозної появи :D Наприклад, оцей внизу.

8. White Stones, Monagroulli. Дуже красиве місце з білими скалами. Нас зустрів вітер, проте це не завадило постаивти це місце у знову ж таки, мій власний топ.

 

9. Ларнака, озеро та акведук. Мабуть, на один раз. Якщо ваш шлях не веде вас через Ларнаку - ви нічого не втратите. Якщо ж ви вже тут, заїдьте.

 

10. Famagusta View Point. Те, що вразило найбільше. Точка огляду турецького Кіпру, міста Фамагуста, один з районів якого, Вароша, повністю закинутий. Виглядає це усе наче Припять. Страшно та моторошно. Ми доїхали до центру огляду, нам показали кіно про цей район, який 40 років назад був найпопулярнішим місцем відпочинку на Кіпрі, сюди їхали світові зірки. Тепер готелі там заростають, а на території їздить військовий джип. ООН не дозволило оселитись там нікому. Корінним мешканцям дозволено повернутись, але вони не хочуть ступати на турецьку землю. Загалом, звісно тут не описати усієї ситуації. Просто погугліть та почитайте. Це все точно пройме вас та щось нагадає.

Звісно, взимку Кіпр - зовсім інший, порепаний, порізаний, з ранами, до мурах стравжній. І звісно, ця справжнітсь - не казка. Історія так сильно вдарила по Кіпру, що точка огляду на Фамагусту вразить до глибини душі. На Кіпрі - фантастичної краси пляжі, які не впізнати, якщо вчора був штиль, а сьогодні - шторм. Кіпр не впізнати, якщо прибути влітку, а тоді - взимку. 

 

Кіпр нагадав Дім у глобальному розумінні: красивий, з важкою історією, з секретами. Кіпру хочеться розповісти все. І як додому - повернутись.

Previous
Previous

Літо посеред осені: ідеальні місця для відпочинку

Next
Next

Ісландія: коли поїхати?