Ісландія взимку: що очікувати?

Чи боялись ми їхати на острів взимку? Пф, звісно! Чи варто казати, що саме взимку у нас була найкраща погода зі всіх сезонів Ісландії? Звісно! Ми не очікували побачити країну без вітру та повністю сонячну, але сталось саме так! А тепер детальніше.

Прибули на острів ми 27 січня. Ще трохи піддувало, проте вже було відчутно - не холодно. Зазвичай в Ісландії взимку температура не опускається нижче -5 градусів. Тому зима в Ісландії доволі тепла.

З наступного ж ранку одразу почалась магія: ні тобі снігу, що падає, ні вітру. Так протривало увесь наш тиждень. Хоча місецві розповідали, що до нашого прибуття були справді сильні вітри. У нас - абсолютний штиль та снігова краса. Ісландією можна було гуляти від ранку і до вечора! Не хотілось ані ховатись, ані грітись. Фантастика, та й годі! Ми навіть були на вулиці без курток. На фото - доказ.

Отже, що все ж треба знати про зимову Ісландію?

1. Обирайте час, коли світловий день хоча б 6 годин - це кінець січня-лютий. Встигаємо все!
2. Машину беріть у перевіреного орендатора! І дивіться, аби вони точно поставили шиповані шини, + онлі досвідчений водій нідед! Дороги в Ісландії взимку чистять пречудово. Якщо дорогу закриють - скоріш за все через вітер. Буває, що справді слизько. Тут треба шипована "гума", досвід та неспішність. 
3. Слідуйте знакам, не їдьте туди, де ісландці закрили дорогу. Ісландці шарять, не перевіряйте.
4. Одяг - типічний комплект тут ідеальний - термобілизна (тепла), фліс, тепла куртка. + баф, шарф, шапка, теплі рукавиці - і ти не пробивний.
5. Не лягайте спати до 23.00. Чекайте полярне сяйво (фото наша друга ніч, а потім третя і четверта!) Виїжджайте до того, як встане сонце - зустрічайте світанок вже на водоспаді!

Одне полярне сяйво вартує усієї подорожі взимку, хоча для нас зима стала найкрасивішою порою через погоду, світло вдень (постійний захід сонця!) та полярне сяйво.

 

Наша банда не могла повірити, що на острові буває вітряно. Аж до останнього дня. Там, на півострові, піддуло та замів сніг на годину так, що виходити з машини було непросто. От тут ми і побачили, що зима може бути суворою. Проте не температурно, а через вітер. Але вже за годину погода знову нам усміхалась :)

Загалом, зима в Ісландії чудова. Абсолютно космічна та не схожа на жодну іншу пору. Немає овець, зате є коники. Немає трейлерів, зате відкриті прекрасні хостели та будинки.  Гляньте лише на один з них на першому фото! На другому - Діамантовий пляж, що вражає взимку. Ми змогли гуляти на ньому цілу годину! Раніше восени чи влітку вітер був такої сили, що вдавалось вибігти з авто та забігти назад :)

Наступна наша подорож на острів у травні, і ми активно готуємось до довгого світлого дня та різнобарвності.  Наприклад, отакої:

Previous
Previous

Ісландія: коли поїхати?

Next
Next

Втекти взимку в теплі краї: плюси та мінуси